Організація харчування дітей

     

“ПІД ОДНИМ КУТОМ ЗОРУ” анкетування батьків

Протягом лютого – березня 2024 року, адміністрацією закладу освіти вивчалося питання організації харчування шляхом проведення анкетування.

В опитуванні взяло участь 147 родин????‍????‍????‍???? До опитування входили питання щодо раціонального режиму харчування та збалансованого раціону дітей як вдома, так і в закладі освіти. А також питання щодо думки батьків про якість харчування дітей у закладі та їх рекомендації по їх покращенню????

❤️Ми вдячні всім, хто взяв участь в анкетуванні і будемо намагатися підтримувати й підвищувати рівень якості харчування, щоб приготовані страви для малюків завжди були корисними і смачними, а кухарі закладу щодня раділи від щирих ” Дякую” за страви, які вони приготували????????????

У дошкільному закладі організовано 3-х разове харчування дітей з розподілом калорійності впродовж  дня.

     Харчування дітей, по можливості раціональне, різноманітне, примірне перспективне меню складається на кожний сезон окремо та погоджується Головним Управлінням Держпродспоживслужби і затверджується директором закладу дошкільної освіти. Меню складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами: свіжими овочами, фруктами, соками. Продукти приймаються  строго  відповідають термінам реалізації і зберігання. Харчування дітей  здійснюється відповідно до норм. Затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організаці  харчування у закладах освіти  та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

    Особлива увага приділяється питанню культури харчування, вихованню культурно – гігієнічних навичок під час виховання їжі.

         Вихователі та помічники вихователів привчають дітей спокійно сидіти за столом, правильно користуватися серветкою, приборами, не розмовляти під час прийому їжі. Перед вживанням їжі педагоги створюють спокійну атмосферу, знайомлять дітей зі стравами, таким чином виробляють у них позитивне відношення до вживання їжі, викликають позитивні харчові рефлекси.

 На харчування дітей з місцевого бюджету виділяється: 40%

                  Плата батьків відповідно: 60%

         В літній оздоровчий період організовується додатковий прийом їжі – другий сніданок у вигляді фруктів, соків, які видаються під час прогулянки. Плата в літній оздоровчий період збільшується на 10%.

         Харчування дітей організовується виходячи з цих грошових фондів та рознарядки на придбання продуктів харчування.

         В дитячому садку організовано дієтичне харчування для дітей, які цього потребують. Дієтичне харчування, згідно «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені страви, страви без томат.пасти). для цих дітей найбільш прийнятою є дієта №5.

         В дошкільних закладах забороняється використовувати продукти, що містять  синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти, гриби, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби.

Щодо змін порядку та норм харчування дітей

На виконання вимог Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 року № 234, Кабінетом Міністрів України затверджена постанова від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Зазначеною постановою передбачено структуру харчування з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей в основних харчових речовинах та енергії.

Згідно з документом способами організації харчування є:

1) приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);

2) організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу.

У закладах дошкільної освіти кейтеринг застосовується в разі відсутності харчоблоку, а також, як виняток, організація кейтерингу допускається на час проведення ремонтних робіт (реконструкції, капітального ремонту тощо) харчоблоку такого закладу та ремонту чи придбання технологічного обладнання, що використовується на харчоблоці такого закладу;

3) організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом, визначеним цим пунктом), крім закладів дошкільної освіти.

Формами організації харчування у дошкільному закладі є:

монопрофільне меню, що визначає один набір страв та не передбачає самостійного вибору споживачами його компонентів;

Примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад повинно враховувати особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп, а також відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.

Керівник закладу освіти, закладу оздоровлення та відпочинку у разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв закладом освіти, закладом оздоровлення та відпочинку самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ).

Також передбачено максимальне розмаїтті різних страв, повинні бути представлені овочі, фрукти та ягоди. В залежності від сезону вони можуть бути свіжими, мороженими, сушеними, консервованими та квашеними. Щодо каш і макаронних виробів, перевага має надаватися продуктам з вищим вмістом харчових волокон (наприклад, гречана крупа у порівнянні з рисовою, макаронні виробів із пшениці твердих сортів). Хліб бажано, щоб був цільнозерновим із високим вмістом клітковини, із додаванням висівок, насіння.

Також у порядку зазначено, що бобові продукти – зелений горошок, квасоля, горох, сочевиця та страви з їх вмістом слід пропонувати як гарніри або самостійні страви.

Молоко та молочні продукти за вмістом цукру та жиру повинні відповідати вимогам, встановленим МОЗ.

Для приготування страв з м’яса слід використовувати м’ясо птиці (курки, індички), очищене від шкіри, нежирну свинину, телятину, яловичину. Необхідно включати до тижневого меню одну-дві страви з морської риби.

Засновник (засновники) та керівники відповідного закладу повинні забезпечити дітей чистою та безпечною питною водою. Солодкі газовані напої, енергетичні напої та будь-які інші напої із вмістом доданих цукрів у закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку заборонені до пропонування.

В обмежених кількостях може пропонуватися пастеризований сік без додавання цукрів та підсолоджувачів.

ХАРЧУВАННЯ

1. Пам΄ятайте, що раціональне харчування – одна з основних умов здоров΄я людини, її довголіття, плідної праці. 
2. Поєднуйте у їжі, в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду. 
3. Дотримуйтесь режиму харчування. Зумійте переконати свою дитину споживати всі пропоновані їй страви, навіть ті, які вона не любить, але які для неї необхідні й корисні. 
4. Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, коли вона попросить їсти. Ласкаво поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. 
5. Давайте тільки ту кількість їжі, яку дитина з΄їдає із задоволенням. 
6. Утримуйтесь від розмов про те, що дитина мало або майже нічого не їсть, бо вони шкідливі. 
7. Дотримуйтесь навичок гігієни харчування і виробляйте їх у дітей. 
8. Пам΄ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися виделкою, ложкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі. 
9. Підкреслюйте необхідність добре пережовувати їжу, не вживати надто гарячої чи холодної страви, не відкушувати великих шматочків, жувати із закритим ротом. 
10.Не забувайте, що найкориснішими є ті овочі і фрукти, які властиві нашому регіону, ростуть у наших садах. 
11.Серйозним недоліком харчування є „прихований голод” – дефіцит йоду, який може привести до незворотніх процесів в організмі дитини. Вживання в їжу йодованої солі – вихід з даної ситуації. 
12.Їжу завжди тримайте закритою, особливо в літній період. 
13.Не слід вживати в їжу продуктів глибокого замороження, незнайомих грибів, продуктів з великим вмістом солі, недостатньо прожарені або проварені м΄ясо, рибу, сиру воду. 

МЕНЮ ДЛЯ МАЛЕНЬКИХ “НЕХОЧУХ”:

ПРАВИЛА ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДНЗ

У дитячому садку складається одне загальне меню для дітей у віці від 1 до 4 років і для дітей у віці від 4 до 6(7) років. Кожна дошкільна установа, по нормах Інституту харчування, має два сезонних меню: зимово – весняне та літньо – осіннє. Складаючи меню, як правило, на два тижні вперед, працівники кухні в дитячому садку враховують: добовий набір продуктів для кожної вікової групи; обсяг порцій; час приготування страв; норми взаємозамінності продуктів при приготуванні страв; норми втрат при холодній і тепловій обробці; дані про хімічний склад продуктів і страв.

Розробкою меню в дитячому садку займається цілий склад фахівців (медична сестра, комірник, шеф-кухар). При складанні денного раціону в першу чергу потрібно подбати про наявність у ньому головного будівельного матеріалу – білка. Джерела білка тваринного походження – м’ясо, риба, яйця, молоко і молочні продукти. З рослинних продуктів багаті на білок бобові, деякі крупи (гречана, вівсяна, пшоняна) і хліб.

Більшу частину жирів у добовому раціоні дитини повинні представляти жири тваринного походження. Вони містяться у вершковому маслі, вершках, сметані. Загальна кількість рослинних жирів становить не менше 15-20% від загальної кількості жиру в добовому меню дитини.

Рафіновані джерела вуглеводів – цукор, варення, мед, кондитерські вироби – не дуже корисні для дитини, але споживаються в дошкільному закладі з чітким дотриманням норм. Основну частину добової потреби дитини у вуглеводах потрібно задовольняти за рахунок крупи, хліба, макаронних виробів, і, найголовніше, овочів і фруктів. Останні містять ще й важливі для дитячого організму вітаміни, мінеральні солі, мікроелементи. Крім того, в овочах і фруктах є пектини, харчові волокна, клітковина, які благотворно впливають на процеси травлення. Масла й ароматичні речовини багатьох фруктів виділяють шлунковий сік і підсилюють апетит. Вони корисні дітям ослабленим, хворобливим, зі зниженим апетитом. Необхідно також включати в меню свіжу зелень петрушки, кропу, селери, а також цибулю і часник.

Деякі продукти дитина може вживати щодня – це молоко, масло, хліб, цукор, овочі і фрукти, м’ясо. Яйце можна давати через день, сир кисломолочний – через два дні по 110-115 гр., рибу два рази на тиждень по 110-115 гр.

У меню на щодень не повинні повторюватися блюда, подібні за складом. Наприклад, якщо в обід на перше готується суп із крупою або вермішеллю, то на гарнір варто приготувати овочі, а не кашу або макарони. Дітям пропонують салати із тушкованих овочів, фрукти, натуральні овочі, які стимулюють вироблення шлункового соку й підвищують апетит. Овочеві салати дають у невеликих кількостях, але регулярно, щоб виробити в дитини звичку вживати овочі.

Ще однією неодмінною умовою при складанні меню є дотримання вимог санепідслужби відносно заборонених продуктів і страв, використання яких може бути причиною виникнення в колективі шлунково-кишкових захворювань, інфекцій або харчових отруєнь. Крім того, особлива увага звертається на стан здоров’я персоналу, що працює на кухні в дитячому садку.

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ ВДОМА

Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.

Добрий апетит і улюблені страви

Рецепт 1
Навчіться не помічати поганого апетиту дитини 
Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку. 
Не хоче їсти – спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться.
Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона попросить їсти.
Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше.
На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина.
Сміливо довіряйте здоровому інсти¬нктові, закладеному самою природою.
Рецепт 2
Давайте тільки ту кількість їжі, що її з’їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму.
Утримуйтеся від розмов про те, що «дитина мало або майже нічого не їсть», бо вони шкідливі.
Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї.
Дотримуйтесь режиму харчування.
Пам’ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.

ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ ДIТЕЙ ДОШКIЛЬНОГО ВIКУ

ЩО КРАЩЕ ЇСТИ ДІТЯМ ВРАНЦІ?

Пiсля сну дайте дитинi трохи води — у такiй кiлькостi, у якiй вона потребує. Через 15-20 хвилин або пiзнiше запропонуйте дитинi розведений сiк iз сезонних фруктiв. Улiтку — соки з ягiд: чорницi, чорної i червоної смородини, вишнi i т.iн., восени i взимку — з яблук, груш, а весною — з цитрусових. Для кращого перетравлення їжi соки дiтям розводять водою (це важливо!) у пропорцiї 1:1 або одна частина води i двi частини соку. Саме снiданок має обов’язково мiстити будь-яку гарячу страву — з творога, яєць, крупи (молочна каша), м’яса, а також гарячий напiй (чай, какао, кавовий напiй з молоком) або вiтаміназованi напої i соки.

ЩО КРАЩЕ ВЖИВАТИ ДІТЯМ НА ОБIД?

На обід обов’язковою є перша страва, м’ясна чи рибна страва з гарнiром, у тому числi з овочiв, i напiй (сiк, компоти з свiжих чи сухих фруктiв). Доречно також в обiд давати дiтям свiжi фрукти.

ЯКЕ НЕ ВАРТО ДАВАТИ М’ЯСО ДИТИНI ?

У жодному випадку не можна давати кісткові бульйони ! Не потрібно і жирних бульйонів. І на кінець, не частіше чотирьох разів на тиждень можна дати будь-яке мясо, але не сосиски і не ковбасу. Не варто давати мясо з картоплею, це поєднання несприятливе для травлення.

ЩО КРАЩЕ ЇСТИ ДІТЯМ НА ПОЛУДЕНОК ?

Через 2-3 години можна запропонувати дитині компот (киселі заборонені) або печене яблуко, чай з сухарями, сушкою, нежирним печивом.

ЩО КРАЩЕ ЇСТИ ДІТЯМ НА ВЕЧЕРЮ ?

Вечеря частiше має складатися з бiлкової їжi. Зазвичай рекомендують рибу, молочні, крупові, овочеві, творожні чи яєчні страви. А от мясні страви перед сном не рекомендуються. Іноді на вечерю можна дати будь-яку картопляну страву. Діти із задоволенням їдять картоплю з квашеною капустою, солоним огірком. Якщо дитина любить яйця, два-три рази на тиждень дайте їй яєчню. Можна запропонувати 1-2 варені яйця, але не додавати до них ще якісь страви. Власне перед сном можна дати дитині склянку кефіру, молока, ряжанки з печивом, булочкою і т.ін.

Повторення у раціоні одних і тих же страв чи кулінарних виробів у найближчі дні не припустимо. У суміжні дні варто уникати використання страв, що готуються з однієї і тієї ж сировини (кашки і гарніри з одного виду круп, макаронні вироби у різних стравах i т.iн.). Допустиме використання білих коренів (петрушки, селери, пастернаку), укропу, лаврового листа, свіжої зелені, а також кориці і ваніліну.

Ось таке просте, але розумне харчування принесе користь Вашій дитині. Звичайно, якщо дитина хвора, то лiкар разом з батьками можуть коректувати дiєту, виходячи з конкретних особливостей захворювання

Поради для батьків

«10 цілющих напоїв для малюків»

1. Теплий чай з медом і лимоном. Якщо ви застудилися, першим ділом приготуйте неміцний чорний або зелений чай, в який додайте 1 ч.л. меду і пару часточок лимона. Дуже важливо не додавати мед і лимон в окріп, щоб зберегти їхні корисні властивості.

2. Малиновий чай з квітками липи. З сухих квіток липи заваріть чай, додайте в нього сухі ягоди і листя малини. І залишіть настоюватися на 30 хвилин. Якщо ягід малини немає, підійде малинове варення.

3. Шипшиновий чай. Ні для кого не секрет, що шипшина – ідеальне джерело вітаміну С. Подрібнені сухі плоди шипшини (3ст.л), залийте 0,5 л окропу і залиште в термосі на ніч. Вранці процідіть і пийте 1/2 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до прийому їжі.

4. Морс журавлинний або брусничний. Журавлина і брусниця – це просто унікальні засоби по своїм бактерицидним властивостям. Для приготування морсу розітріть ягоди журавлини або брусниці з цукровим піском (3:1). 2 ст.л. суміші залийте 0,5 літрами теплої води.

5. Гаряче молоко з мінеральною водою. Якщо у вас з’явився кашель, приготуйте гаряче молоко з лужною водою (Боржомі). Даний напій буде сприяти відходженню мокротиння.

6. Молоко з часником. Цей екстрений засіб допоможе вам стати на ноги за одну ніч. У тепле молоко потрібно додати 10 крапель соку часнику, і випити на ніч.

7. Компот із сухофруктів. Перевірений і всім відомий з дитинства засіб. Відвар із сухофруктів має загальнозміцнюючу і пом’якшувальну дію при застуді. 100 г сухофруктів перебрати, великі фрукти нарізати. Всі сухофрукти ретельно промити в теплій воді. Спочатку варити яблука і груші до м’якості протягом 30 хв, додавши цукор (3 ст.л. на 1 л води), потім урюк і чорнослив, і під кінець за 5 хв до закінчення варіння додати родзинки і курагу. У готовий компот можна додати сік лимона або апельсина, мед.

8. Імбирний чай з лимоном. Допоможе в холодні осінні дні, зміцнить імунітет і підвищить вашу працездатність. 1 склянку гарячої води змішати з 1 ст.л. меду, 1 ст.л. соку лимона, 0,5 ч.л. подрібненого імбирного кореня і дрібкою кориці. Можна додати в чай трохи сухого подрібненого листя м’яти.

9. Глінтвейн. Відмінний засіб від застуди та просто смачний, корисний, зігріваючий напій! Змішати прянощі, додати 100 мл води, довести до кипіння, зняти з вогню, настояти 10 хв. Процідити. Нарізати апельсин кружечками. Змішати вино, відвар, цукор і часточки апельсина. Все довести до кипіння, але не кип’ятити! У глінтвейн можна додавати також мед, яблука, родзинки. Подавати гарячим. Пити краще на ніч, щоб відразу в ліжко, а в ноги покласти теплу грілочку.

10. Ромашковий чай. Ромашка – м’який протизапальний засіб. У поєднанні з липою та медом є добрим протизастудним засобом. Приготування чаю: взяти по 1 ч.л. квіток ромашки і квіток липи, заварити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв, процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день до їжі. Можна додати мед

На стіл обов’язково ставте свіжі овочі, салати та фрукти. Але не захоплюйтеся екзотичними плодами. В останні роки лікарі все більше говорять про те, що корисніше всього вживати в їжу овочі та фрукти, які ростуть у тій кліматичній смузі, в якій живе він сам.

Не впадайте в крайності в гонитві за здоровим способом життя . Одне з правил здорового і правильного харчування дітей – обмеження в споживанні солодощів. Але не позбавляйте дитину солодкої їжі зовсім! Цукор активно бере участь в обмінних процесах і при правильному його використанні (40-50 г цукру на добу для дитини-дошкільника) надає сприятливу дію на організм. Також не варто “садити” малюка на абсолютно безжирову дієту. Жирні кислоти, які містяться у вершковому і рослинному маслах, рибі та м’ясі, необхідні для нормального росту мозку та розвитку очної сітківки.

Дозволяйте дитині іноді їсти її улюблену їжу, але при цьому використовуйте гнучкий “харчовий контроль” . Наприклад, не забороняйте шоколад, а розподіліть плитку на весь тиждень.

І, нарешті, головне: стежте за тим, що ви їсте самі. Нечесно вмовляти малюка з’їсти морквину, і споживати при цьому бутерброд з копченою ковбасою

ЦИТРУСОВІ В РАЦІОНІ ДОШКІЛЬНИКА

Вітамін С не виробляється організмом людини, тому має надходити до нього з їжею щодня. Найвідомішим джерелом цього вітаміну є цитрусові. Вони зберігають вітамін С протягом тривалого часу, хоча більшість фруктів втрачають його після одного-двох місяців зберігання. Оскільки сезон цитрусових вже в розпалі, рекомендуємо включити ці фрукти до раціону дошкільників.

Загалом у світі нараховують понад 60 виді цитрусових, але не всі з них використовують у їжу. Бергамот, наприклад, використовують як ароматизатор.

Хімічний склад та енергетична цінність

Хімічний склад цитрусових схожий. Їхній м’якуш є джерелом білків, вуглеводів, органічних кислот, вітамінів, макро- та мікроеле ментів.

Цитрусові містять найбільшу кількість пектину серед усіє плодово-ягідної сировини. їхні харчові волокна на 60-70% складаються з пектину. У більшості видів цитрусових серед органічних кислот домінує лимонна кислота. Вона сконцентрована у м’якуші плодів. У лимонах кількість лимонної кислоти становить до 8%. Значно менше її в апельсинах та мандаринах — 0,6 – 2%. На сьогодні в цитрусових виявлено 15 органічних кислот.

Цитрусові містять вітаміни С, Е, Р, РР, групи В — В1, В2, В5, В6 В9. Окрім того апельсини та мандарини містять вітамін А. При цьому апельсини вирізняються вмістом вітаміну Н, а мандарини — вітаміну В4. Вміст макро- та мікроелементів у всіх цитрусових майже одна­ковий. Вони містять, зокрема: калій, кальцій, фосфор, натрій, магній, залізо, цинк. При цьому апельсини та лимони ви­різняються вмістом сірки, хлору, бору та фтору, а мандарини — селену. Серед усіх мінеральних речовин у цитрусових най­більше калію — 35-49%. Його концен­трація залежить від місця вирощування плодів.

Корисні властивості

Корисні властивості цитрусових зумовлені їхнім хімічним складом. Завдяки вмісту вітаміну С вони сприяють зміцненню імунної системи дитини, а отже — захищають її від дії неспри­ятливих чинників довкілля, вірусних та бактеріальних інфекцій. Учені довели, що щоденне вживання склянки мандаринового соку натщесерце захистить від гострих респіраторних вірусних інфекцій, а після важких інфекційних захворювань сприятиме відновленню імунної системи.

Однак не можна вживати свіжі апельсини та манда­рини або сік цих плодів натще тим, хто має підвищену кислот­ність шлункового соку!

Окрім того, цитрусові виводять з організму токсини, шла­ки та солі важких металів, очищують та відновлюють печінку. Саме тому лікарі рекомендують вживати їх після тривалого лікування ан­тибіотиками.

Лимони стимулюють вироблення шлункового соку та ензи­мів у шлунку, що сприяє засвоєнню організмом дитини кальцію й за­ліза. Також, незважаючи на значний вміст лимонної кислоти, лимо­ни рекомендують вживати для зниження кислотності шлункового соку.

Розведений водою сік лимона є чудовим антисептиком. Саме тому його використовують для дезінфекції ротової порожнини в разі стоматитів, ангіни та фарингіту.(Але зважайте:лимонна кислота негативно впливає на емаль зубів).

Ефірну олію лимона використовують як засіб для дезінфекції приміщення завдяки значному вмісту фітонцидів. При цьому запах лимона сприятливо впливає на працездатність мозку дитини.

Свіжі апельсини або сік з них вживають натще для поліпшен­ня апетиту, активізації роботи шлунково-кишкового тракту. При цьому пектини, що містяться в апельсинах, потрапляючи до ниж­ніх відділів кишківника, зижують pH середовища та зменшують бродіння. Лікарі-гастроентерологи рекомендують вживати кілька ски­бочок апельсина разом із жирною їжею. Адже апельсини стиму­люють виділення жовчі, а отже — сприяють ліпшому перетрав­люванню жирної їжі. Завдяки значному вмісту інозиту апельсини запобігають атеросклерозу та ожирінню печінки, поліпшуючи жи­ровий і холестериновий обміни. Ці цитрусові також розріджують кров.

Апельсини регулюють водно-сольовий баланс в організмі, зменшують набряки різного походження. Достатньо з’їдати один апельсин перед сном, аби вранці прокидатися без набряків і синців під очима.

За підвищеної температури тіла мандарино­вий сік втамує спрагу та зменшить біль у суглобах і кістках.

Свіжий та тонізуючий аромат ефірної олії апельсинів значно поліпшить настрій дитини.

 Як уберегти дитину від застуди

 До вашої уваги прості поради, що дозволять уберегти дитину від застуди:

 1. Найдієвіший засіб, який рекомендують усі медсестри у дитсадках, – змащувати носик дитини оксоліновою маззю, бодай не запобігти, то принаймні зменшити ризик захворювання малюка.

 2. Дітям треба більше гуляти, оскільки ризик підхопити якийсь вірус у приміщенні набагато вищий, ніж на свіжому повітрі.

 3. Привчіть дитину мити руки, до того ж не тільки після туалету. І що частіше вона це робитиме, то більш імовірно, що малеча менше хворітиме.

 4. Загартовуйтеся, привчайте дитину до не дуже високої температури повітря удома, наприклад, удень вона не має перевищувати +21…+22 °С, а вночі – +17…+18 °С. Річ у тім, що за дуже високої температури повітря стає сухішим, що може призвести до пересихання слизової носоглотки, і як наслідок – знизити опірність до хвороб.

 5. Коли виходите на прогулянку, не вкутуйте малюка, бо він, активно рухаючись, тільки прітиме, що збільшує імовірність захворювання.

 6. Не допускайте, щоб у дитини були мокрі ноги.

 7. Привчіть малюка пити не звичайний чай, а спеціальні трав’яні відвари, або ж із малиновими або смородиновими гілочками.

 8. Коли вже так сталося, що ваш малюк застудився і в нього піднялася температура, не поспішайте її збивати, оскільки це відповідь організму на вірус.

Дайте йому самому перебороти інфекцію. Температуру потрібно збивати, тільки якщо вона сягає 38–38,5 °С. Висока температура стимулює вироблення імунітету.                                  

                                  Грип   

 Грип – це вірусне захворювання, що розпочинається раптово і бурхливо, супроводжується лихоманкою, головними, м’язовими, суглобним болями, підвищеною температурою.

 Інфікуватися можна не тільки при чханні і кашлі хворого та користуючись його речами, але й перебуваючи в приміщенні чи транспорті, де нещодавно знаходився хворий.

 Хвороба перемагає тих, у кого недостатньо сильний імунітет. Тому, щоб не захворіти на грип у період епідемічного підвищення цього захворювання, слід вдаватися до ефективних профілактичних заходів:

  1. зробити щеплення від грипу у поліклініках за місцем проживання;

  2. звести до мінімуму відвідування місць з масовим перебуванням людей;

  3. перед виходом з дому треба змазувати слизові оболонки носа 0,25% оксоліновою маззю;

 4. використовувати марлеву (4 шарову) маску для захисту рота і носа під час перебування в транспорті та при спілкуванні з людьми;

5. провітрювати якомога частіше приміщення та проводити вологе прибирання;

6. часто та ретельно мити руки з милом або використовувати вологі серветки, що містять у своєму складі спирт.

Грип небезпечний своїми ускладненнями: запаленнями легенів, середнього вуха, гайморових пазух, бронхітами, враженням нирок, мозку, серця та інших органів. Він особливо небезпечний для дітей, людей похилого віку, хронічно хворих.

 Якщо ви захворіли, необхідно залишитися вдома, негайно викликати лікаря та дотримувати всі його рекомендації.

 Обов’язково ізолюйте хворого від інших членів сім’ї, виділіть йому окремий посуд та речі особистої гігієни.



ОСОБИСТА ГІГІЄНА ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

У людини ставлення до власного здоров’я формується з дитинства. Велике значення у збереженні та зміцненні здоров’я дитини має гігієнічне навчання та виховання. Це – обов’язок батьків.Особиста гігієна – це догляд за своїм тілом та дотримання його в чистоті. Шкіра захищає тіло людини від хвороб. Коли дитина бігає, стрибає, їй стає жарко і на шкірі з’являються крапельки поту. Крім того, на шкірі є тонкий шар жиру, так званого шкірного сала. Якщо шкіру довго не мити, на ній накопичуються жир і піт, де і затримуються частки пилу. Так, шкіра стає брудною, грубою і перестає захищати тіло.Щоранку діти повинні вмиватися: мити обличчя, руки, шию, вуха. Також необхідно робити це після прогулянок та увечері. Для процедури вмивання варто заздалегідь приготувати рушник і мило, за відсутності крана з водопровідною водою – кувшин або таз. Рушник слід вішати на гачок, а не накидати собі на шию чи плечі, бо на нього підчас умивання потраплятимуть бризки води і він буде мокрим і брудним. Умиватися краще роздягненим до поясу або в трусиках та майці. Спочатку варто гарно вимити руки з милом під струменем води, але в жодному випадку не мити руки в ємності. Руки слід намилювати один-два рази з обох боків та між пальцями, потім добре змити мильну піну та перевірити чистоту нігтів. І лише тоді, уже чистими руками, мити обличчя, вуха та шию. Після вмивання необхідно витертися насухо чистим, сухим рушником, який в кожної дитини має бути особистим. Якщо дитина добре вмивалася, то рушник залишатиметься чистим.Починаючи з чотирьох років, дитина має навчитися самостійно мити обличчя, вуха, верхню частину грудей і руки до ліктів, а з 5-7 – річного віку обтиратися до поясу. Варто допомогти дитині після вмивання гарно розтертися рушником до відчуття приємної теплоти.Перед сном обов’язковим є миття ніг, тому що на них дуже сильно потіє шкіра і накопичується бруд. Якщо не мити ноги щодня, носити брудні шкарпетки, панчохи, то це все сприяє появі попрілостей та натирань, а також може призвести до виникнення грибкових захворювань. Після миття ноги необхідно ретельно витерти рушником, який спеціально призначений для цієї процедури.Неоціненне значення має вечірній душ. Так, водні процедури ввечері мають не лише гігієнічне значення, але й сприяють загартуванню, добре впливають на нервову систему та сприяють швидкому засипанню.Рекомендується старанно мити волосся, тому що на ньому накопичується багато шкірного жиру, бруду і пилу. Обов’язковою є гігієна нігтів на пальцях рук і ніг. Під довгими нігтями, зазвичай, накопичується бруд і видалити його важко, тому раз на тиждень нігті необхідно акуратно підрізати. В жодному випадку не можна гризти нігті!Особливої уваги вимагають руки та їх чистота. Дитині мають пояснити, що руками вона тримає різні предмети: олівці, ручки, книжки, зошити, м’ячі, іграшки; гладить тварин, торкається різних предметів (ручок, ланцюгів, гачків та інших предметів) у туалетних кімнатах. Бруд, часто невидимий, що знаходиться на цих предметах, залишається на пальцях. Якщо брати немитими руками продукти харчування, то бруд потрапляє спочатку до рота, а потім до організму. Тому необхідно мити руки перед їжею, після відвідування туалетної кімнати, після будь-якої іншої діяльності (прибирання кімнати, роботи на присадибній ділянці, гри з тваринами і тому подібне) та перед сном.Дитина має стежити за чистотою зубів і доглядати їх, оскільки стан зубів впливає на здоров’я, настрій, міміку і поведінку людини. Дуже важливо своєчасно розпочати догляд за порожниною рота і зубами дитини. Дитина має чистити зуби вранці і ввечері перед сном.Із раннього віку необхідно привчати дитину користуватися носовою хустинкою. Варто пояснити, що під час кашлю чи чхання з носоглотки виділяється велика кількість мікробів і, якщо не користуватися носовою хустинкою, то разом з бризками відбувається зараження оточуючих. Дитина повинна мати окрему хустинку для носа і окрему хустинку для очей (особливо під час захворювання), щоб уникнути потрапляння інфекції з носа до очей і навпаки.Хустинки мають бути завжди чистими. Змінювати їх необхідно щодня, навіть якщо вони не були використані. Витирати рот, обличчя, перев’язувати подряпину необхідно лише чистою хустинкою.

ЯК НЕ ХВОРІТИ У ДИТЯЧОМУ САДКУ.

Перший рік в дитячому саду – справжнє випробування, як для дитини, так і для батьків. Постійні лікарняні і капризи зводять з розуму, і здається, що всі зусилля даремні – дитина хворітиме. Немає! Хвороб не буде, якщо правильно підготувати малюка. Дитина в садочку «повинна» хворіти за умовчанням! Абсолютно нове середовище, нове оточення і самі різні віруси і бактерії, так або інакше, зроблять свою справу. Проте, готувати дитину до саду необхідно, повірте, це обов’язково принесе плоди.

Починаємо підготовку оптимальним часом для першого походу в дитячий сад вважається середина серпня – початок вересня. Температура повітря знижується, вимотуюча жара сходить нанівець. В той же час до осінніх дощів і хвороб достатньо часу, малюк встигне адаптуватися. Але підготовку потрібно починати вже в червні.Про все по порядку. Їдемо до моря! Це дуже важливий і обов’язковий пункт. У 20-х числах червня варто на 10-14 днів вивезти діток до моря. І хай це буде не Крим, і не Туреччина, а убережжя Азовського моря або на берег річки. Але це буде цілюще повітря, ласкаве сонце і фрукти. До речі, дітям до 3-х років педіатри не рекомендують зміну кліматичної зони. Багаж вітаміну Д, дарованого сонцем (захисні креми для діток ніхто не відміняв!), загартовані морським повітрям органи дихання, кілограми з’їдених фруктів і гарний настрій вашого карапуза.